Dia Mundial de la Bicicleta: concessió del 1r Premi BiTer a Francesc Suárez, fundador del Col·lectiu d’Usuaris de la Bici SENSE PRESSES

Terrassa, 03/06/2021

El BiTer crea un reconeixement, el Premi BiTer, per ser entregat anualment i posar de relleu la tasca de persones i entitats a favor de la promoció de la bicicleta com a mitjà de transport i de la mobilitat sostenible.

El 1r Premi BiTer, corresponent a l’any 2020, es concedeix a Francesc Suárez Fernández, fundador del Col·lectiu Bicis Sense Presses l’any 1991 i impulsor de nombroses iniciatives per promoure l’ús urbà i quotidià de la bicicleta a Terrassa durant els anys 90.

Aquest premi, juntament amb el Premi BiTer 2021, s’entregaran durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible al setembre 2021 en un acte públic.


El Dia Mundial de la Bicicleta crida l’atenció sobre els beneficis de moure’s amb bicicleta – un mitjà de transport simple, assequible, net i ambientalment sostenible. La bicicleta contribueix a un aire més net i menys congestió i fa que l’educació, l’atenció de la salut i altres serveis socials siguin més accessibles per a les poblacions més vulnerables. Reconeixent la singularitat, la longevitat i la versatilitat de la bicicleta, que porta en ús dos segles, i que constitueix un mitjà de transport sostenible, senzill, assequible, fiable, net i ecològic que contribueix a la gestió ambiental i beneficia la salut, l’Assemblea General de la ONU va decidir declarar el 3 de juny com a Dia Mundial de la bicicleta.

L’Associació BiciTerrassa Club (BiTer) es va proposar l’any passat posar en marxa la concessió del Premi BiTer, un reconeixement anual a la tasca de persones i entitats a favor de la promoció de la bicicleta com a mitjà de transport i la mobilitat sostenible. Degut a la pandèmia, es va posposar la concessió del Premi BiTer 2020. Per aquest motiu, s’anuncia avui Dia Mundial de la Bicicleta, el nom de la persona mereixedora d’aquest premi. L’entrega oficial del premi, junt amb el Premi BiTer 2021, es durà a terme durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible al setembre 2021 en un acte públic .

El Premi BiTer 2020 es concedeix a Francesc Suárez Fernández, fundador del Col·lectiu d’Usuaris de la Bici SENSE PRESSES l’any 1991 i impulsor de nombroses iniciatives per promoure l’ús urbà i quotidià de la bicicleta a Terrassa durant els anys 90.

Francesc Suárez Fernández (1960) és un terrassenc nascut a Almeria. Ha estat molt vinculat als àmbits excursionistes i culturals de la nostra ciutat. Membre del Centre Excusionista de Terrassa entre els anys 1984 i 2006, hi va organitzar moltes sortides i activitats. L’any 2007 va ser un dels fundadors d’Excursionistes.cat, del qual va ser secretari els primers 5 anys, i dels Amics del Camí de Sant Jaume de Terrassa, que va presidir els primers 5 anys. Aquestes entitats pretenien seguir la filosofia del Col·lectiu d’Usuaris de la Bici SENSE PRESSES. Es tractava de promoure activitats excursionistes, a peu o en bicicleta, però sense un esperit competitiu, i sobretot… “sense presses”.  

Des del BiTer volem posar de relleu la capacitat organitzadora d’activitats del Francesc, tal com sortides, curses de transport, actes populars, però també l’elaboració de documents tècnics, plànols, i participació a moltes reunions, etc. La seva visió de la ciutat humana i amable que s’ha anat definint amb els anys té el mèrit d’haver-se plantejat en un context on molt poques persones a l’Ajuntament i altres entitats hi donaven suport. Les seves propostes, inspirades de les d’altres grups semblants com Amics de la Bici  de Barcelona i el Grup de Natura del Club Muntanyenc de Sant Cugat del Vallès, posaven l’accent en donar molt menys protagonisme als vehicles motoritzats i promoure sense embuts la bicicleta com a mitjà de transport saludable, eficient, pràctic i per a tots els públics. Es pot afirmar que la seva feina va contribuir, 30 anys més tard, a sentar les base que han situat Terrassa com a ciutat capdavantera en la integració de la bicicleta a la ciutat.

Un altre aspecte que volem destacar, és la seva plena disposició a ajudar a les persones que, a principis dels 2000, vam reprendre les activitats de promoció de la bicicleta a Terrassa i que vam crear l’Associació BiciTerrassa Club (BiTer) l’any 2013.

El document “PLA DE BICICLETES DE TERRASSA”, elaborat l’any 1993, recull la història, propostes i articles de premsa del Col·lectiu d’Usuaris de la Bici SENSE PRESSES. Alguns aspectes que destaquem:

  • Les activitats de SENSE PRESSES van començar el 1989 i es va constituir com a associació l’any 1991.
  • El 24 de maig de 1992 va organitzar la FESTA DE LA BICICLETA, emmarcada dins dels actes que moltes entitats arreu de l’estat van organitzar per celebrar el DIA REIVINIDCATIU DE LA BICI. Comptà amb la participació de 107 persones.
  • El 3 de desembre de 1992 va organitzar la CURSA DELS MITJANS DE TRANSPORT.
  • El 23 de maig de 1993 va organitzar les 12 HORES EN BICICLETA PER TERRASSA, amb la participació de 101 persones.
  • Els documents de propostes de SENSE PRESSES que va fer als anys 90, han estat implementats en els any posteriors i alguns temes segueixen plenament vigents i pendents de ser excecutats com ara: les connexions interurbanes amb carrils bici (N150 i altres), les restriccions al trànsit motoritzat (Zones de Baixes Emissions) i la plena normalització de la circulació de bicicletes a la xarxa de carrers de la ciutat.

L’any 2007, amb la creació de l’entitat Excursionistes.cat, el Col·lectiu d’Usuaris de la Bici SENSE PRESSES, s’hi va integrar com a vocalia de sortides amb bicicleta tranquil·les. Des d’aleshores han seguit oferint un ventall de sortides tranquil·les per descobrir a cop de pedal tot el territori de Catalunya.

Article del Diari de Terrassa del 2 de març de 1990:

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.