Divendres 23 de maig de 2025, se celebra una sessió extraordinària de Ple Municipal: “Debat sobre l’estat de la mobilitat a Terrassa”. [Veure convocatòria].
L’Associació BiciTerrassa Club (BiTer) presentem 20 mesures urgents per redreçar la situació d’empitjorament de la mobilitat a Terrassa, on els cotxes i les motos tornen a guanyar protagonisme, en detriment de la Mobilitat Sostenible i Amable. La presidenta de BiTer, Ariadna Garriga, farà la següent intervenció, amb el prec que aquestes ambicioses propostes puguin ser acceptades pels partits polítics, principalment pels partits que governen actualment.
Cal recordar que estem en emergència climàtica. No podem oblidar que tot el planeta es troba davant de l’amenaça de greus fenòmens climàtics que provocaran moltes desgràcies i crisis, amb més intensitat als països més pobres. Fa pocs dies, el Comitè d’Experts sobre el Canvi Climàtic ho deia així de clar: el sector del transport, el qual representa el 32% de les emissions actuals, haurà de reduir un 72% les emissions l’any 2035 respecte a 2022.
Els primers resultats de la diagnosi del nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) 2026-2031 posen en evidència que no s’ha assolit l’objectiu del PMUS anterior que era de reduir la quota de cotxes i motos en la mobilitat. Les actuacions del nou PMUS només poden ser molt ambicioses i hem de fer pedagogia tots plegats, partits polítics, entitats i ciutadania amb un gran consens per assolir el necessari canvi d’hàbit per avançar cap a una ciutat més neta, menys contaminada i activa per combatre el canvi climàtic, per millorar la qualitat de vida, reduir l’estrès propi de les grans ciutats i adaptar-les a totes les persones amb independència de les seves condicions vitals i de les seves capacitats.
Som també des de fa poc una ciutat reconeguda per l’UNICEF com a «Ciutat Amiga de la infància i la adolescència», per això és tan important treballar la mobilitat a les escoles, per fomentar hàbits saludables i protegir les persones més vulnerables, i donar també una resposta clara cap a les generacions futures que ens demanaran comptes de les nostres actuacions presents.
Aquestes són les 20 mesures urgents per una mobilitat sostenible a Terrassa, que pensem s’haurien de dur a terme davant la insuficiència de les polítiques de mobilitat implantades fins ara, pensant en la qualitat de vida de la majoria de la ciutadania i de les generacions futures.
Sobre els desplaçaments A PEU:
1. Implementar millores generals d’accessibilitat i seguretat dels vianants en especial en aquells vials en que coincideixen amb altres formes de mobilitat ampliant els xamfrans, les voreres en aquells espais en que no compleixen les dimensions mínimes exigibles.
2. Ampliar el projecte de camins escolars per garantir l’autonomia dels infants per fer els trajectes de l’escola a casa a peu i millorar la senyalització dels mateixos.
3. Implantar aparcaments per a motocicletes en calçades d’acord amb la normativa i les ordenances que n’impedeixen l’aparcament a les voreres.
Sobre els desplaçaments EN BICICLETA:
4. Ampliar els carrils bici i crear itineraris que connectin els diferents punts d’interès de la ciutat.
5. Fer un carril bici que comuniqui Terrassa-Rubí-Sant Cugat i que enllaci al carril ciclable del Llobregat.
6. Promocionar la construcció de nous aparcaments segurs per a bicicletes en els principals pols de mobilitat tant en espais públics com privats i en especial també en els centres Sanitaris de Mútua de Terrassa i el CST.
7. Promoure l’ús responsable de la bicicleta a la ciutat tot fent cursos de circulació viària als alumnes de 6è de primària fins a 1er curs de secundària a càrrec de la policia municipal.
8. Instar la construcció d’aparcaments de bicicletes d’alta capacitat a les estacions de transport públic de ferrocarrils i autobusos.
9. Actualitzar el Pla de Promoció d’Usos de la Bicicleta.
Sobre els desplaçaments EN TRANSPORT PÚBLIC:
10. Millorar el temps de desplaçament en autobús des de tots els punts de la ciutat, tot desplegant i treballant per la idea “d’una ciutat a 15 minuts” com a temps màxim de trajecte entre els punts més allunyats entre sí.
11. Millorar l’eficàcia de les línies de busos a la ciutat com una autèntica alternativa a l’ús del vehicle privat.
12. Buscar optimitzar les freqüències de pas dels autobusos amb l’anàlisi de dades de TMESA (empresa municipal de transports) evitant les superposicions de línies, buscant l’ortogonalitat, una menor penalització dels transbordaments entre línies i millorant els intervals de pas d’acord a dades empíriques.
13. Ampliar la xarxa de carrils bus per incrementar la velocitat comercial dels busos i reduir els temps de trajecte.
14. Fomentar la intermodalitat com a eix bàsic de la mobilitat urbana per poder fer trajectes combinant els diferents tipus de mobilitat (a peu, en bicicleta, en autobús, en ferrocarril).
15. Ampliar els serveis nocturns especialment els caps de setmana i els festius.
Altres actuacions de MOBILITAT SOSTENIBLE
16. Analitzar la viabilitat de la implantació d’un sistema de Car-sharing que posi a disposició dels abonats un servei concret multi usuari dels vehicles.
17. Reduir els límits de velocitat en vies interurbanes perquè la velocitat de circulació dels vehicles és un dels factors que influeix en la contaminació de l’atmosfera.
18. Reduir el nivell acústic de les vies amb superació de soroll i executar com a mínim un Pla específic per a la reducció del soroll cada any dotant-lo de calendari, definició d’actuacions i pressupost.
19. Iniciar una campanya per reduir el trànsit en els entorns escolars i crear un pla de reducció de trànsit en aquests entorns per tal de facilitar entorns més segurs lliures de contaminació i circulació de vehicles per a les nenes i nens en els trajectes d’anada i tornada de l’escola.
20. Reduir el trànsit de pas i/o el volum de vehicles de la xarxa viària del centre per reduir la contaminació a l’entorn de les escoles.