Can Guitard: Propostes concretes per afavorir la mobilitat a peu i amb bicicleta a la carretera BP-1503 entre Terrassa i Rubí

Les 3 entitats hem presentat aquest document per ser exposat al Ple municipal del mes de setembre 2024.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

Ariadna Garriga, presidenta de l’Associació BiciTerrassa Club (BiTer), Albert Font, president de l’Associació Àrea Adaptada i Francisco Contreras, president de l’Associació de Propietaris i Veïns de Les Fonts (Terrassa – Sant Quirze), presenten la següent proposta al Ple municipal per a la seva aprovació,

El moment actual és sens dubte crucial. La crisi climàtica es fa més evident que mai i només una resposta determinada i dràstica per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle a tots els nivells podria qualificar-se de responsable a ulls de les generaciones futures. Cal transformar el model actual de mobilitat fent créixer les alternatives basades en el transport públic i la mobilitat activa, especialment als nuclis urbans.

Actualment, Terrassa ja està connectada amb una infraestructura segregada per als desplaçaments a peu i amb bicicleta amb Matadepera, i en el termini d’uns dos anys, ho estarà amb Sabadell i Viladecavalls. Per tant, només quedaria la connexió amb Rubí per completar la xarxa interurbana de mobilitat activa amb els municipis més propers.

El municipis de Terrassa i Rubí sumen uns 300.000 habitants i els centres dels seus nuclis urbans es troben a menys de 10 km. Al llarg d’aquest recorregut hi ha una gran densitat d’equipaments, centres de treball i habitatges, aquests darrers augmentaran molt en el futur, però no compten amb un espai còmode i segur per fer els desplaçaments a peu i amb bicicleta. La ciutadania es veu obligada a fer servir el cotxe o la moto, amb els impactes que generen: contaminació, congestió, perills, sorolls, etc.

En aquest context, a més dels desplaçaments a peu, ben arrelats a la nostra cultura, la bicicleta ha esdevingut el mode amb el més gran potencial de creixement, que pot contribuir de forma molt significativa a reduir les emissions i contribuir a la transformació d’un espai públic més saludable, segur, democràtic i inclusiu, a les nostres ciutats.

És per tot això que, les entitats signants, amb el suport de moltes altres entitats i col·lectius que defensen la necessitat de promoure els desplaçaments a peu i l’ús de la bicicleta entre Terrassa i els municipis propers, plantegem aquestes propostes al Ple municipal per a què siguin incorporades a una resolució consensuada, amb l’objectiu que es pugui dur a terme la connexió còmoda i segura a peu i amb bicicleta entre els municipis de Terrassa i Rubí.

 PROPOSTES

Primer.- Dur a terme les accions necessàries perquè en les obres de la transformació urbanística del polígon industrial de Palau Sud – Can Guitard, principalment a la carretera de Rubí, el tram de 1,2 km comprès entre el pont de l’autopista C-58 i la rotonda de les Fonts, s’inclogui un espai segregat per als desplaçaments a peu i amb bicicleta, amb les característiques similars de la resta de carrils bici interurbans promoguts per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Segon.- Iniciar les converses amb el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, perquè la transformació en avinguda metropolitana de tota la carretera BP-1503 entre Terrassa i Rubí sigui una realitat en un termini raonable. Aquesta ha d’incloure, en tot el seu recorregut, infraestructures segregades per als desplaçaments a peu i amb bicicleta, a més del transport públic.

Tercer.-  Adaptar el camí de Terrassa a Rubí per la Riera de Rubí i l’avinguda de la Llana perquè sigui un espai còmode i segur per als desplaçaments a peu i amb bicicleta. Posar en marxa mesures temporals, a l’espera de les actuacions que han de dur a terme altres administracions, com l’Agència Catalana de l’Aigua, perquè no quedi tallat aquest camí, i connecti amb el carril bici existent de Rubí.

Quart.- Crear una comissió de seguiment amb l’Ajuntament de Rubí, l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès, la Generalitat de Catalunya, i les entitats signants, així com altres que hi estiguin interessades.

Terrassa, 19 de juliol de 2024

IL·LUSTRÍSSIM SENYOR ALCALDE DE TERRASSA

Per Bici Terrassa Club

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats