ConBici revela que la qualitat de l’aire a Terrassa no compleix les recomanacions de les OMS

ConBici presenta els resultats de “Cycling with Clean Air (CWCA)”, un projecte de ciència ciutadana que ha mesurat la qualitat de l’aire a 16 ciutats espanyoles al llarg de dos anys.

Un estudi recent realitzat per la Coordinadora en Defensa de la Bicicleta (ConBici) des de l’àrea de Salut i Medi Ambient i el suport de la Campanya Clean Cities revela que la qualitat de l’aire a 16 ciutats espanyoles no compleix amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) . Aquest estudi, titulat “Cycling with Clean Air (CWCA)”, es basa en dos anys de meticulos mesurament de la qualitat de l’aire a 16 ciutats, destaca avenços i desafiaments en la qualitat de l’aire urbà a Espanya, llançant llum sobre la necessitat de abordar aquest problema crucial de manera efectiva.

Fins al 31 d’octubre del 2023, persones voluntàries de ConBici equipades amb mesuradors portàtils, van dedicar un total de 3.969 hores a aquest projecte, pedalant i mesurant la qualitat de l’aire en els recorreguts habituals per la ciutat. Durant el primer any de l’estudi, es van registrar 1.977 hores, i el 2023 es van sumar 1.992 hores addicionals i van acumular un total de 5.458 recorreguts. Aquestes dades ofereixen una visió única i detallada de la situació de la qualitat de l’aire a Espanya en registrar dades precises i en temps real.

L’estudi es va dur a terme inicialment a 14 ciutats el 2022, que inclouen Madrid, Barcelona, València, Lorca, Màlaga, Alacant, Valladolid, Vigo, Gijón, Terrassa, Cartagena, Burgos, Albacete i València. A més, el 2023 es van incorporar al projecte quatre ciutats més: la Corunya, Las Palmas de Gran Canària, Santiago de Compostel·la i Vitòria-Gasteiz.

Els resultats són impactants: es van recollir un total de 9.484.951 mesures de partícules PM2.5, amb una mitjana general de 9,2 µg/m³. Aquests nivells superen les recomanacions de l’OMS per a la qualitat de l’aire, i s’observen variacions notables al llarg del dia, amb una concentració més alta de partícules entre les 7 i les 9 del matí. Aquestes troballes subratllen la importància d’abordar la mobilitat en les franges horàries per millorar la qualitat de l’aire.

Tot i això, en comparar aquests resultats amb les recomanacions de l’OMS, es va descobrir que en només 8 de les 16 ciutats es compleix aquesta recomanació a la meitat dels mesuraments realitzats , la qual cosa planteja una seriosa preocupació en termes de salut pública.

En el cas de Terrassa , l’informe assenyala que un alarmant 57,1% dels mesuraments no compleixen les recomanacions establertes per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) , tenint el risc d’incomplir la nova Directiva de qualitat de l’aire. La salut de la ciutadania a Terrassa està en joc.

L´informe de ConBici també ofereix recomanacions clau per abordar la problemàtica de la qualitat de l´aire en entorns urbans. Entre aquestes recomanacions es troben:

  • Prioritzar l’ús de mitjans de transport sostenibles i fomentar la mobilitat activa i col·lectiva.
  • Proporcionar informació transparent sobre la qualitat de l’aire a la ciutadania.
  • Garantir la seguretat legal de les persones que utilitzen la bicicleta com a mitjà de transport.
  • Continuar mesurant la qualitat de l’aire i el repartiment modal, avaluant l’impacte de les accions implementades en la qualitat de l’aire i en l’elecció de mitjans de transport.

Cycling with Clean Air és un projecte de ciència ciutadana liderat per ConBici i l’àrea de Salut i Medi Ambient de ConBici, amb el suport de la campanya europea Clean Cities, que ha estat guardonat amb el premi al Millor Projecte d’Innovació per a una Ciutat Saludable als VIII Premis i Subvencions d’Innovació de l’Ajuntament de València liderat pel grup local de València a Bici, reconeixent així la seua importància en la recerca de solucions sostenibles per als nostres entorns urbans.

Sobre ConBici:

La Coordinadora en Defensa de la Bicicleta (ConBici) és una organització que promou la mobilitat sostenible i la bicicleta com a mitjà de transport a Espanya. La seva missió és contribuir a crear entorns urbans més saludables, sostenibles i amigables amb la bicicleta.

Per a més informació:

Consulteu l’informe GENERAL aquí. / Consulteu l’informe de TERRASSA aquí.

Visita la web del projecte: www.cyclingwithcleanair.conbici.org

Per Bici Terrassa Club

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Articles Relacionats