Diumenge 1 de setembre: Ruta amb bicicleta dels Rellotges de sol de Terrassa

Diumenge 1 de setembre, farem la segona edició de la ruta cultural amb bici del BiTer: la Pedalada dels Rellotges de Sol de Terrassa. Veurem alguns rellotges de sol coneguts i altres que no ho són tant. Sortida a les 10h, de la Plaça de la Bicicleta. Activitat gratuïta. No cal inscripció prèvia, per a tots els públics. Durada aproximada: 2,5 hores. La ruta serà guiada per José Miguel Moreno, qui l’ha disenyat.

Des de la més remota antiguitat s’han usat els rellotges de sol per mesurar el temps. Al cap i a la fi, és el sol el que determina el dia i la nit, els períodes d’activitat i descans. Per tant, és natural utilitzar al sol per marcar les hores del dia.Hi ha rellotges de sol de moltes classes i formes. Però els més freqüents són els verticals, instal·lats en una paret, que consisteixen en una vareta (estil o gnòmon) clavada en la paret, l’ombra de la qual assenyala l’hora en una escala representada sobre la pròpia
paret.
Els rellotges de sol no són molt precisos, però si com per indicar les hores de les activitats pròpies de la societat rural, majoritària fins a fa relativament poc. Per això solen estar en masies, esglésies i edificis destacats en pobles i ciutats. Per això també, davant l’embranzida dels rellotges mecànics i electrònics, han anat desapareixent. Últimament solament es fan rellotges de sol amb finalitats decoratives.
A la ciutat de Terrassa en queden tan pocs que en aquest recorregut els veurem tots. Encara que la majoria són bastant típics, trobarem alguns que no ho són tant.
Aquesta és una iniciativa viva, fruit de la recuperació històrica col·lectiva, qualsevol material que creieu rellevant contacteu amb info@biter.cat és mirará d’incloure’l en properes edicions.

DESCARREGAT EL DÍPTIC DE LA RUTA

Aquesta entrada ha esta publicada en Accions del BiTer, Sortides. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.