Consells per a circular amb seguretat

1.  Escull bé la bicicleta
Qualsevol bicicleta és bona per a la ciutat. No obstant això, una bicicleta de ciutat o una d’híbrida és més còmoda. Prova la bicicleta elèctrica, o de pedaleig assistit. Amb la bateria carregada t’oblidaràs de les pujades i Terrassa et semblarà sempre plana!

Accessoris

2.  Tingues la bicicleta en bon estat
Abans de sortir, revisa la pressió dels pneumàtics, els frens i els llums de la teva bicicleta. Fes-li fer revisions periòdiques en una de les botigues especialitzades que apareixen en aquesta guia.

3.  Busca una ruta tranquil·la
Tria els itineraris més adients, com ara carrils bici i carrers de poca circulació (en aquesta guia trobaràs alguns itineraris recomanats).

4.  Planteja’t si et convé portar casc
Pot ser útil en cas de caiguda. És obligatori per als menors de 16 anys i per tothom fora de la ciutat.

5.  La bicicleta és un vehicle
Respecta els senyals i les normes de circulació com qualsevol altre vehicle.

senyalstransit

6.  Assegura’t que t’han vist
Estableix un contacte visual amb les persones conductores i evita l’angle mort, especialment de camions i autocars.

anglemort

7.  Circula pel centre dels carrils
Circula sempre pel centre del teu carril quan vegis que no hi ha prou distància perquè els cotxes t’avancin amb seguretat.

centrecarril

8.  Mantingues una distància prudencial amb la vorera i els cotxes aparcats
Una porta que s’obre o una persona vianant que baixa de la vorera, et pot obligar a fer un moviment brusc. També per això has de circular sempre pel centre del teu carril.

9.  Atenció amb les maniobres
En les maniobres d’avançament o de canvi de direcció, fes-ho progressivament i amb seguretat, indicant-les amb anterioritat i assegurant-te que t’han vist.

senyalsbraç

10.  Circula en línia recta
Evita fer ziga-zagues i no entris en els espais buits de la línia de cotxes aparcats per deixar passar les persones que tens darrere. Tampoc val la pena posar-te en situacions de risc i avançar els cotxes aturats per guanyar pocs segons.

si-no

11.  Respecta les persones vianants
Quan circulis per espais compartits amb els vianants (illes de vianants, passeigs, etc.), respecta la preferència de pas dels vianants i adequa la teva velocitat. Pensa que el vianant sempre hi té prioritat. Els carrers de la Font Vella i de Sant Pere tenen restringida la circulació de bicicletes en certs horaris. En aquest cas baixa de la bicicleta i continua caminant.
bici a peu

12.  A la nit, fes-te veure
És molt important que, de nit o amb poca llum, utilitzis materials reflectors i enllumenat perquè les altres persones et vegin.

llums

13.  Combina la bicicleta amb el transport públic
Si has de sortir de la ciutat i el teu recorregut et sembla massa llarg o t’obliga a anar per carreteres poc adaptades, prova de combinar la bicicleta amb el transport públic.

bicibus

14.  Per a la teva tranquil·litat
Contracta una assegurança de responsabilitat civil. Pots aconseguir-la fent-te soci d’alguna de les associacions que trobaràs en aquesta guia.

BITER 1

15.  Posa’t en contacte amb altres ciclistes
Per estar ben informat, fer arribar les teves queixes i propostes i treballar per la promoció d’aquest mitjà de transport, participa en les associacions. Com més bicicletes hi hagi circulant, més segurs seran els carrers i menys contaminada estarà la ciutat.

16.  Si també ets conductor de vehicles a motor
Quan s’avança un ciclista en vies interurbanes cal deixar una separació lateral mínima de 1,5 metres.
15m

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *